prace
linksceem-2

Cy-Tera

cyi
eu

Press Release




CyI logo

 

13 Ιανουαρίου 2014
Δελτίο Τύπου
Τη μελλοντική ανάπτυξη Υπολογιστών Υψηλής Επίδοσης
συζήτησαν επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας

Το έργο υποδομής LinkSCEEM (Linking Scientific Computing in Europe and the Eastern Mediterranean), που συντονίζεται από το Ινστιτούτο Κύπρου και ο συνεταιρισμός PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία το Συνέδριο CSC 2013 “Conference on Scientific Computing”.

Κορυφαίοι ερευνητές διεθνούς κύρους στο πεδίο των Υπολογιστών Υψηλής Επίδοσης (HPC- High Performance Computing), είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το επιστημονικό τους έργο, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη χρήση υπολογιστικών υποδομών που παρέχονται από το PRACE και το LinkSCEEM - συμπεριλαμβανομένου του Υπερυπολογιστή Cy-Tera, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου.

Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, συγκέντρωσε 120 επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, μεταξύ των οποίων, διευθυντές των μεγαλύτερων κέντρων Υπερυπολογιστών της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ευρωπαϊκή ερευνητική κοινότητα, Κύπριοι ακαδημαϊκοί, επιστήμονες από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, είχαν μια μοναδική ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις, καθώς επίσης να αναπτύξουν και να καθορίσουν συνέργειες με όραμα, για τη μελλοντική ανάπτυξη διαφόρων πτυχών των Υπολογιστών Υψηλής Επίδοσης (HPC).

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις πιο πρόσφατες επιτυχίες στον τομέα των Υπολογιστών Υψηλής Επίδοσης (HPC) και συζήτησαν νέες μεθόδους που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως οι κλιματικές αλλαγές, η ενέργεια και η ιατρική. Επιστήμονες από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παρουσίασαν τις δραστηριότητες έρευνας στον τομέα του HPC, στους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας.

Το συνέδριο συμπεριλάμβανε θεματική ενότητα, που επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα Horizon 2020, όπου έγινε παρουσίαση από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με το πρόγραμμα και τις πρωτοβουλίες χρηματοδότησης σε σχέση με τους Υπολογιστές Υψηλής Επίδοσης (HPC). Ακολούθησε συζήτηση από τους συμμετέχοντες εκπρόσωπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις προτεραιότητες και τους στόχους του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες από την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισαν τη σημασία των έργων όπως το LinkSCEEM για στήριξη του HPC στην ευρύτερη περιοχή και προέτρεψαν τη συνέχιση της χρηματοδότησης αυτού του είδους πρωτοβουλιών από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το PRACE παραχώρησε 18 υποτροφίες σε νέους επιστήμονες από 12 χώρες - μέλη του, για να συμμετάσχουν με παρουσίαση αφισών στο συνέδριο. Επίσης, το LinkSCEEM παρείχε χρηματοδότηση σε 27 υποτρόφους από επτά χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αφισών στο συνέδριο.

Τα βραβεία που απονεμήθηκαν στις τρεις καλύτερες αφίσες, μετά από ψηφοφορία, χρηματοδότησε το PRACE. Νικητές ανεδείχθησαν: ο ερευνητής του SESAME της Ιορδανίας με θέμα αφίσας «Εφαρμογές της Ακτινοβολίας Synchrotron», ο ερευνητής του  Πανεπιστήμιου Sabanci της Τουρκίας με θέμα αφίσας «Προσομοιώσεις Μοριακής Δυναμικής σε Ανθρώπινες Πρωτεΐνες» και ο ερευνητής του Ινστιτούτου Κύπρου με θέμα  αφίσας «Κβαντική Χρωμοδυναμική στο Πλέγμα». Τα βραβεία ήταν ένα άγαλμα της Αφροδίτης και 350 ευρώ για κάθε νικητή, ώστε να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα επιστημονικό συνέδριο σε τομείς ενδιαφέροντός του. Η απονομή των βραβείων έγινε από τον Καθ. C. Lang, ο οποίος είναι μέλος της Επιστημονικής Συντονιστικής Επιτροπής του PRACE.